Vandreklit - Råbjerg Mile

En dag i Råbjerg Mile er næsten som at gå på ørkenvandring

En dag i Råbjerg Mile er næsten som at gå på ørkenvandring, når man bevæger sig rundt i nordeuropas største vandreklit. Man har en fantastisk udsigt, når man står på vandreklittens højeste punkt med panoramaudsigt over Toppen af Danmark og med Skagen i horisonten. Råbjerg Mile bevæger sig ca. 15 meter årligt. Den 1 kvadratkilometer store ”ørken” har igennem de sidste 110 år bevæget sig omkring 1500 meter mod øst. Klik her, for at læse mere.

Sommerhuse nær Råbjerg Mile

Danmarks Største Vandreklit

Råbjerg mile er Danmarks største vandreklit. Milen befinder sig 15 minutters kørsel syd for Skagen, i nærheden af Bunken Klitplantage. Klitten strækker sig over et areal på godt 100 Hektar (1.000.000 m²), og indeholder omkring 3,5 Millioner Kubikmeter sand, der langsomt men sikkert bevæger sig i retning af Skagen. Man har beregnet sig til, at det vil tage Råbjerg mile 100-200 år, før den overdækker hovedvejen til Skagen. Træer og andre ting, som vandreklitten har slugt, dukker som regel op på den anden side efter ca. 40 år, når den er trukket forbi.

Råbjerg Miles Historie

Gennem en stor del af det 16. og 17. århundrede, var området rundt om Skagen, såvel som mange andre steder langs med vestkysten, plaget af sandflugt. Resultatet af denne sandflugt var en stor klit, der i dag er kendt under navnet Råbjerg Mile, som bevæger sig langsomt hen over landet.

I sin levetid har vandreklitten Råbjerg Mile ødelagt en stor del landbrugsjord, begravet veje og jagtet indbyggere ud af deres hjem. Den Tilsandede Kirke står til den dag i dag, som et mindesmærke på den tid, hvor mange gårde og hus forsvandt i området. I slutningen af den det 19. århundrede overtog den danske stat ansvar for området, med et løfte om at forbedre infrastrukturen. Efterfølgende startede staten ned at genplante skove og buskads, for at stoppe sandflugten der havde hærget landet i mange år, såvel som at etablere en jernbaneforbindelse og en fast vej mellem Aalbæk og Skagen.

 

Travetur i den danske ørken

Takket være den varierende natur i området ved Råbjerg Mile, er det et sandt eventyr at trave gennem landskabet. Det er dog vigtigt at passe på, dersom der godt kan være kviksand i området.

Læs mere her.

Drageflyvning

I Råbjerg Mile er der rigeligt med aktiviteter for hele familien. På grund af den konstante vind i Nordjylland, er det som regel altid muligt at lade dragerne stige. En gang om året, i August måned, bliver der her holdt en stor drage dag. Her har I mulighed for at bygge jeres helt egen drage, og lade den stige.

Råbjergmile

Den ubetinget største seværdighed på egnen er Råbjerg Mile og en travetur på dens sand er i sandhed sundhed for krop og sjæl. Derfor er den ultimative aktivitet ved Råbjerg Mile et besøg på selve milen. Kommer du tidlig morgen i udkanten af sæsonen, vil du opleve, at sandet sluger lyd, så stilheden er overvældende. På en dag med blæst, kan du høre sandets stille hvislen, når det fyger hen over milen. Og kommer du en sommerdag med høj sol, vil du opleve sandet varm og dejligt under bare fødder.

Danmarks største vandreklit, og en af de af de største af sin art i Europa. Milen er en miniørken på næsten én kvadratkilometer, den rummer fire millioner kubikmeter sand, og det højeste punkt er cirka 40 meter over havet. Alene størrelsen gør milen mange besøg værd. At den også bevæger sig omkring 15 meter i nordøstlig retning hvert år, gør blot stedet endnu mere interessant. Hvis man ser Råbjerg Mile oppe fra, har den form af en halvmåne – det kaldes også en parabelklit. Sandet på vestsiden bliver blæst af vinden op over milen og lægger sig på milens østside, på læsiden. Derved ’vandrer’ den af sted hen over Skagen Odde et lille stykke hver eneste dag fra Skagerrak mod Kattegat.

Milen opstod ved Skagerrak i Råbjerg Stene for mere end 300 år siden. Dengang var klimaet køligere, og der var store gletsjere rundt om på kloden. Gletsjerne bandt vandet, så havet lå lavere end i dag, og dermed var der bredere strande. De store sandede vidder langs kysten gav blæsten gode muligheder for at få tag i sandet og blæse det ind over land, hvor det samlede sig til klitter og miler. Der findes flere miler i Vendsyssel, men kun Råbjerg Mile er så stor.

Campingstemning tæt på Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er en seværdighed, som de fleste, der besøger Nordjylland, vælger at besøge. Vil I gerne bo i nærheden af Råbjerg Mile og dermed have muligheden for at være i overskuelig køreafstand dertil, så kan I med fordel vælge at bo i en af de hyggelige campinghytter tæt på Skagen, som du finder hos Skiveren Camping og som vi er med til at udleje.

FAQ: Spørgsmål og svar om Råbjerg Mile

Hvad er en vandreklit? 

En vandreklit er en bakke af sand, som er dannet af vindens bevægelser. Fænomenet omtales også som en mile. Råbjerg Mile har bevæget sig 1 km. i løbet af de 100 år, hvor den har kunnet vandre mod øst.

Hvor ligger Råbjerg Mile?

Råbjerg Mile ligger ved Bunken Klitplantage mellem Frederikshavn og Skagen. Det er Danmarks største vandreklit.

Hvornår går Råbjerg Mile i vandet?

Råbjerg Mile bevæger sig mod nordøst, og vil derfor på et eller andet tidspunkt nå Kattegat mod øst. Man mener, at milen vil dække hovedvejen til Skagen om mellem 100 og 200 år, så det giver en fornemmelse for, hvornår den måske vil nå ud til havet.

Hvor meget flytter Råbjerg Mile sig om året?

Råbjerg Mile flytter sig omkring 15 meter om året. Det betyder, at den om mellem 100 og 200 år kan ende med at dække hovedvejen til Skagen.

Hvad er Råbjerg Mile?

Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit og indeholder angiveligt 3,5 millioner m³ sand. Milen er omkring 20 meter høj. Det højeste punkt er 40 meter over havets overflade.

Hvor stort et areal dækker Råbjerg Mile i virkeligheden?

Råbjerg Mile dækker et areal på ca. 2 kvadratkilometer.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev via formularen nedenfor og modtag:

Eksklusive tilbud ● Inspiration til din næste ferie ● Nyheder før alle andre og meget mere


Tilmeld