Søg  

En dag i Råbjerg Mile er næsten som at gå på ørkenvandring

En dag i Råbjerg Mile er næsten som at gå på ørkenvandring, når man bevæger sig rundt i Europas nordligste vandresandmile. Man har en fantastisk udsigt, når man står længst oppe på milen med panorama over Toppen af Danmark og med Skagen i horisonten. Råbjerg Mile bevæger sig ca. 15 meter årligt. Den 1 kvadratkilometer store ”ørken” har bevæget sig 1500m mod øst de seneste ca. 110 år. I Råbjerg Mile kan vi finde den lille kødædende plante Soldug.

Sommerhuse nær Råbjerg Mile
Råbjergmile

Den ubetinget største seværdighed på egnen er Råbjerg Mile og en travetur på dens sand er i sandhed sundhed for krop og sjæl. Derfor er den ultimative aktivitet ved Råbjerg Mile et besøg på selve milen. Kommer du tidlig morgen i udkanten af sæsonen, vil du opleve, at sandet sluger lyd, så stilheden er overvældende. På en dag med blæst, kan du høre sandets stille hvislen, når det fyger hen over milen. Og kommer du en sommerdag med høj sol, vil du opleve sandet varm og dejligt under bare fødder.

Danmarks største vandreklit, og en af de af de største af sin art i Europa. Milen er en miniørken på næsten én kvadratkilometer, den rummer fire millioner kubikmeter sand, og det højeste punkt er cirka 40 meter over havet. Alene størrelsen gør milen mange besøg værd. At den også bevæger sig omkring 15 meter i nordøstlig retning hvert år, gør blot stedet endnu mere interessant. Hvis man ser Råbjerg Mile oppe fra, har den form af en halvmåne – det kaldes også en parabelklit. Sandet på vestsiden bliver blæst af vinden op over milen og lægger sig på milens østside, på læsiden. Derved ’vandrer’ den af sted hen over Skagen Odde et lille stykke hver eneste dag fra Skagerrak mod Kattegat.

Milen opstod ved Skagerrak i Råbjerg Stene for mere end 300 år siden. Dengang var klimaet køligere, og der var store gletsjere rundt om på kloden. Gletsjerne bandt vandet, så havet lå lavere end i dag, og dermed var der bredere strande. De store sandede vidder langs kysten gav blæsten gode muligheder for at få tag i sandet og blæse det ind over land, hvor det samlede sig til klitter og miler. Der findes flere miler i Vendsyssel, men kun Råbjerg Mile er så stor.

På Naturstyrelsens hjemmeside kan du læse meget mere om Råbjerg Mile.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev via formularen nedenfor og modtag:

Eksklusive tilbud ● Inspiration til din næste ferie ● Nyheder før alle andre og meget mere


Tilmeld