Grenen

Grenen er Danmarks nordligste punkt

Der hvor havene Skagerak og Kattegat mødes i et brus af hav og lys. Et besøg på Grenen er næsten selvskrevet på listen over ting, der skal opleves i Skagen. Her på den yderste spids af Danmark mødes to have, og man kan stå med et ben i Vesterhavet og det andet i Kattegat på samme tid. Ingen må snyde sig selv for en tur til Grenen.

Sommerhuse nær Grenen
{{loadingLabel}}
{{noHousesLabel}}

Grenen - hvor de to have Skagerak og Kattegat mødes

Det er en fascinerende oplevelse at stå på den yderste spids af Jylland og det Europæiske fastland og se bølgerne fra de to have slå sammen og brydes over Skagens Rev. Selvom det er fristende, så pas på og vær opmærksom på at det, på grund af den meget stærke strøm, er strengt forbudt at bade her - det er livsfarligt. 

Landskabet omkring Grenen er udlagt som naturreservat med adgang for offentligheden, og der er gode muligheder for at gå på opdagelse væk fra turiststrømmen, som er koncentreret mellem P-pladsen og selve Grenens spids. Den store strandflade yderst på Grenen udenfor klitterne skifter udseende konstant. F.eks. opstår lavvandede lagunesøer, som tiltrækker børn og vadefugle.

Området er også beboet af sæler, som fuldstændig har vænnet sig til turisterne, ofte slapper de af på stranden midt i folkevrimlen eller på bunkers ude i vandet. Gå endelig ikke hen og forstyr.

Glem ikke den fine lille tur med Sandormen - traktoren, der som det eneste køretøj må og kan køre ud til Grenen. Gå den ene vej ud til Grenen, nyd oplevelsen, og kør tilbage, så er der også kræfter til resten af dagen.

Læs mere om Grenen på www.toppenafdanmark.dk

Grenen året rundt

Skagen er som bekendt for mange skønt forår, sommer, efterår og vinter! Der er intet som en lang gåtur ved vandet, der enten kan slutte med en tur i bølgen blå eller en varm kop kaffe under et tæppe i sommerhuset. Stranden, vandet og klitterne skifter i takt med årstiderne, og derfor er der altid nye oplevelser at hente ved Vesterhavet og Grenen, som kan slå benene væk under dig. Når I først har gået den smukke tur gennem klitterne, forbi Holger Drachmanns grav og har rundet de store levn fra Anden Verdenskrig, bunkerne, så kan I så småt begynde at ane Grenen ude i den fjerne horisont. Gåturen på stranden afhænger af, hvordan vejret er - om sommeren er det med fødderne i vandkanten, og om efteråret er det med næsen nede i sandet på jagt efter rav. Som med så mange andre udendørs oplevelser så er der især tryk på Grenen, når sommeren for alvor rammer Danmark, og Skagen bliver det fantastiske ferieparadis, som så mange ynder at besøge år efter år. Derfor kan det være en fordel at komme forbi uden for højsæsonen og virkelig nyde en stille spadseretur på stranden og have plads til at stikke en fod i hvert hav på spidsen af Danmark. Det kan sagtens være en varm fornøjelse at besøge Nordjylland allerede i april og maj og langt ind i sensommeren. Så tøv ikke, men kom afsted til denne helt unikke naturoplevelse så langt du overhovedet kan komme nord på i Kongeriet Danmark. 

Bo i Skagen eller Gl. Skagen

Når I planlægger at besøge Grenen, eller en af de mange andre naturoplevelser for den sags skyld, så er det blandt andet en mulighed at finde overnatning i Skagen eller i det historiske Gl. Skagen. Hvert sted byder på sin helt særlige oplevelse, og hvad I vælger afhænger meget af, om I er til en by, hvor der er liv eller et mere roligt sted, hvor uret ikke tikker så hurtigt. Der er ikke langt mellem de to steder, så det er ikke nødvendigt at vælge det ene fra for at vælge det andet til. 

I Skagen by får I den ultimative pulserende feriestemning, som kun en ferieby som Skagen kan give jer. Der er hyggelige små butikker, caféer og bagerier, hvor I kan nyde lidt lækkert til ganen og samtidig fornemme det summende liv, som Skagen er så fuld af i sommermånederne. I kan købe de nødvendige ting, flotte souvenirs og luksuriøse mærkevarer til skabet. Om aftenen kan I besøge et af de lækre spisesteder inde i byen eller nede på havnen, hvor I kan slutte en skøn dag af med manér og et koldt glas rosé i aftensolen. Skagen er også velsignet med et museum i verdensklasse, nemlig Skagens Museum, og flere mindre museer såsom Bamsemuseet, der er en hyggelig lille attraktioner, som glæder både børn og voksne. Skagen er med andre ord en ferieby med det hele - kunst, kultur, god mad, feriestemning og ikke mindst de karakteristiske små gader med små farverige huse badet i skønne blomster og selvfølgelig massevis af sol. 

Vil I derimod gerne bo i naturen lidt væk fra det pulserende havne- og bymiljø og med kig lige ned til havet, så skal I kigge mod det charmerende Gl. Skagen. Her er tempoet sat nogle gear ned, og livsnyderne strømmer derfor til den lille by med de karakteristiske skagensgule huse med de hvidkittede tage, så langt øjet rækker. Favorit køretøjet er cyklen, og tøjvalget på en tidlig morgen er morgenkåbe og morgenkaffe på vej ned til vandet til en forfriskende dukkert. Der er historiske badehoteller og lækre overnatningsmuligheder såsom Krøyer's Holiday Apartments, hvor I kan bo midt i Gl. Skagen i skønne ferielejligheder. 

Andre byer i det nordlige Danmark

Tversted

I behøver ikke at bo i Skagen eller Gl. Skagen, for at kunne nyde en tur til Grenen. Tversted ligger ikke andet end ca. en halv times kørsel fra Skagen og Grenen, og er derfor et muligt udflugtsmål, hvis I har en halv eller en hel dag, hvor I gerne vil opleve noget smuk natur. Tversted i sig selv er en hyggelig lille ferieby mellem Hirtshals og Skagen med en bred, hvid sandstrand og et ikonisk blåt ishus. Der ligger hyggelige sommerhuse i læ af klitterne med kort afstand til skov og strand, og der er derfor mulighed for mange udeaktiviteter og gåture i naturen. Fra stranden i Tversted kan man ane Skagen langt ude i horisonten og tænke tilbage til en dejlig tur, mens man nyder solen gå ned over Vesterhavets poetiske brusende vand. 

Er du til camping, og vil du gerne bo i nærheden af Tversted, så kan du med fordel tage et kig på vores campinghytter i Nordjylland, hvor du enten kan vælge at indkvartere dig hos Skiveren Camping, eller i Aabo Campings skønne luksushytter. 


Ålbæk

Ålbæk ligger kun en lille smuttur fra Skagen, og er det oplagte overnatningssted, hvis I gerne vil bo helt uforstyrret men samtidig med let adgang til historiske Skagen. I den lille by kan I handle alle nødvendige varer, og på havnen kan I sågar hente frisk fisk, som kan tilberedes på grillen oppe ved sommerhuset. Turen til Skagen og Grenen er overskuelig, og på jeres vej kan I med fordel besøge Råbjerg Mile og Den Tilsandede Kirke også, så I får alle de fede oplevelser med jer. Byen er lille men fuld af charme og med let tilgang til det meste. Vi udlejer klassiske træsommerhuse i området, og vi garanterer jer, at hvis I kan lide en ferie fuld af ro og afslapning, så er det lige stedet for jer! 

FAQ: Spørgsmål og svar om Grenen

Hvilke have mødes ved Skagen?

Kattegat og Skagerak er de to have som mødes ved Grenen.

Hvor lang tid tager det at gå ud til Grenen?

Det tager ca. 30 minutter at gå fra parkeringspladsen og ud på Grenen.

Hvor er Danmarks nordligste punkt?

Grenen er kendt som Danmarks nordligste punkt, men i virkeligheden er det faktisk ved Nordstrand ca. 2,5 km. nordvest for Grenen, at vi finder Danmarks nordligste punkt. Det punkt ligger nemlig 700 meter nordligere end Grenen.

Hvad hedder Danmarks nordligste by?

Skagen er Danmarks nordligste by og er beliggende i Frederikshavn Kommune i Region Nordjylland.