Skagens Museum

Skagens Museer - en del af noget større

Besøg ét eller flere af de lokationer der udgør Skagens Museer: Skagens Museum, Anchers Hus eller Drachmanns Hus

Historien om Skagensmalerne

Det flotte lys i og naturen omkring Skagen ligger til grund for, hvorfor så mange skandinaviske kunstnere samlede sig og gjorde Skagen verdenskendt for malerier af hverdagslivet og motiver fra naturen.

I slutningen af 1800 tallet kom Det moderne gennembrug igennem Europa og hele vejen op til Danmark som en kulturel bevægelse. For at forstå Det moderne gennembrud skal man først vide at det kom ovenpå romantismen. Romantismen handlede om at skildre hverdagen på en den smukkeste, mest romantiske måde. Det vil sige malerier havde kvinder i marken med deres pæneste tøj på. Det moderne gennembrud var en periode med naturalisme, realisme og impressionisme. Denne bølge samlede der sig en koloni af kunstnere i Skagen omkring.

Skagens Museum blev stiftet i 1908 af nogle af Skagensmalerne. Det er en sammenfatning af Skagens Museum, Anchers hus og Drachmanns hus, hvilket giver et perfekt indblik i tiden, hvor Skagensmalerne havde deres tid i Skagen.

De mest kendte Skagensmalere

Michael Ancher

Født på Bornholm i 1849 og uddannet fra Kunstakademiet, drog Michael Ancher til Skagen i 1874 den allerførste gang. Hans kunstnerstil er vigtig for perioden, da han holdt fast i den traditionelle billedkomposition, men også malede naturalistisk, hvilket var en Del af det moderne gennembrud. Han faldt for Anna Ancher på hendes forældres hotel, Brøndum Hotel, som de bestyrede, og Michael og Anna blev gift i 1880.

Anna Ancher

Historien om Anna Ancher starter på én eller anden måde ved HC Andersens besøg på Brøndum Hotel i Skagen. Han var nemlig tilstede, og til dels muligvis årsagen til (hør mere om dette på dit besøg på Skagens Museum), da Anna Anchers mor gik i fødsel. På Brøndum Hotel og blev børnene normalt inddraget i pligterne på og omkring hotellet. Men da Anna hurtigt viste kunstnerisk talent og et øje for farver blev hun i højere grad end hendes søskende, fritaget for mange pligter. På et tidspunkt gæstede Michael Ancher og Carl Madsen Brøndum Hotel, hvor de snublede over Annas talent og fik hende overbevist om at søge en karriere indenfor kunst, hvilket eller var meget atypisk for kvinder på det tidspunkt. Hun kom på malerskole i København en vinter og havde eller sommeromancer med Michael Ancher i Skagen om sommeren.

P.S. Krøyer 

P.S. Krøyer (Peder Severin Krøyer) er født i Norge i 1851 og blev først dansk statsborger i 1889. Han kom ellers allerede til København som lille dreng, hvor han tegnede til Videnskabernes Selskab. Han udviklede sine talenter på en kunstskole, hvor han modtog undervisning, og kunne således komme ind på Kunstakademiets Forberedelsesskole og senere Kunstakademiet. Han blev hyppig gæst i Skagen, især om sommeren, da han arbejdede som underviser i København om vinteren. I 1881 mødte P.S. Krøyer sin Marie (født Marie Triepcke, senere Marie Krøyer). De blev gift i Tyskland, men fødte deres datter i Danmark - i Skagen.

Marie Krøyer

Marie ønskede at Peder Severin skulle undervise hende og det lykkedes, da han blev lærer på en malerskole, som Marie og hendes veninde oprettede. Marie var også forbi en malerskole i Paris og fortsatte kontakten og romance med Peder Severin igennem det hele indtil de senere blev gift. Maries liv var præget af depressioner og blev diagnosticeret med en neurose.

Holger Drachmann, Christian Krohg, Laurits Tuxen er nogle af de andre, også meget kendte, Skagensmalere, som var del af kunstnerkolonien, som hyppigt besøgte eller boede i Skagen. Lær mere om dem på Skagens Museum.

Praktisk information

Gå til Skagens Museum’s eget website for praktisk information, adresser, åbningstider m.m.

Udvalgte Sommerhuse
{{loadingLabel}}
{{noHousesLabel}}