Søg  

Oplev Rubjerg Knude og Mårup Kirke - seværdigheder med historie

Mellem Løkken og Lønstrup ligger verdens eneste tilsandede fyr, Rubjerg Knude Fyr, som formentlig styrter i havet inden for 10 år. Havet gnaver sig tålmodigt ind fra vest. Denne dramatiske skæbne var ikke til at forudsige, da man i år 1900 byggede Rubjerg Fyr på knudens højeste punkt, ca. 60 meter over havet. I 1968 slukkedes lyset i fyret, da det ikke længere kunne ses fra havet. Fyrtårnet er 23 m højt og en af Nordjyllands mest kendte seværdigheder. Det højeste punkt ved Rubjerg Knude er ca. 90 meter over havet. Disse 90 meter omfatter ca. 50 meter regulær klint og ca. 40 meter klit opbygget af flyvesand. Klitdannelsen har især været kraftig de seneste 50 år. Dette ses tydeligt ved Rubjerg Knude Fyr, hvor klitten i perioder har været lige så høj som fyret. Disses seværdigheder er fyldt med en lang historie og bør opleves.

Sommerhuse velegnet til din ferie ved Rubjerg Knude

Rubjerg Knude

Rubjerg Knude Fyr styrter formentlig i havet inden for de næste 10 år. Indtil da kan dette enestående fænomen opleves helt på tæt hold, og der er bygget en trappe op til balkonen, som giver mulighed for at komme op i fyret igen. Der er bygget et kalejdoskop i menneskestørrelse, som skal kaste det dansende lyshav ned gennem tårnet, modsat dengang fyret lyste ud over havet. Det er Real Danica der finansierer projektet som en del af et projekt om bevare og lette adgangen til særlige steder i det danske landskab.

Rubjerg Knude

Tæt ved Lønstrup ligger den imponerende vandreklit Rubjerg Knude. Rubjerg Knude er samtidig den mest dramatiske del af Lønstrup Klint, her har naturen skabt et sceneri, der kun kan opleves her. Havet gnaver sig langsomt, men ubønhørligt ind i kysten fra vest og hvert år forsvinder der flere meter.

Allerede få år efter at fyret var taget i brug, begyndte problemerne. Bygningerne skabte læ for det fine sand, der blev blæst op fra den stejle skrænt, og inden længe var der dannet klitter mellem fyret og havet. Fyrmesterens køkkenhave sandede til, og brønden blev fyldt. 

For at dæmpe sandet beplantedes klitten med marehalm - med det resultat, at klitten blot voksede sig større. Jo mere man plantede, jo mere voksede klitten. I løbet af få årtier lå sandet så højt, at det til tider var umuligt at se fyrlyset fra havet.

Fyret var fra starten bemandet med en fyrmester, en fyrassistent og en fyrpasser. Arbejdet var ofte slidsomt - ikke mindst de første år med gasdrift. I storm skulle der holdes øje med skibe i nød. De fugle, der var fløjet mod linsehuset, skulle indsamles til Zoologisk Museum. Maskiner skulle holdes funktionsdygtige, bygningerne skulle kalkes og males ude og inde, og sandet holdes fra døren. Kystnedbrydningen medfører, at klinten rykker længere og længere ind i land, og sandklitten ændres til stadighed. I 1992 blev kampen mod sandet helt opgivet, og sandet får nu lov til år for år at "æde" fyrbygningerne. Bygningen forventes at ville styrte i havet inden 2020. Læs mere om Rubjerg knude og Fyret på www.loenstrup.dk.

Mårup Kirke

Syd for Lønstrup har Vesterhavet også sit tag i skrænten. Mårup Kirke står ikke længere. Kirken blev opført i starten af 1200-tallet og lå dengang cirka to kilometer fra kysten. Skrænten rykker hele tiden nærmere og i 2008 valgte man at nedtage toppen af kirken, så kun væggene stod tilbage. I 2015 er de sidste rester af kirken nedtaget. Kirkegården og gravene står urørt og vil følge naturens gang og på et tidspunkt styrte i Vesterhavet. 

Området omkring Mårup Kirke og ud til Rubjerg Knude Fyr er et ganske særligt og uspoleret naturområde. Her er naturen præget af de urgamle indlandsklitter. Strandfogeden står for bevaring og vedligehold at dette naturområde. Her bruges blandt andet får til at nedgræsse på en naturlig måde. Læs mere om Mårup Kirke på www.loenstrup.dk.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev via formularen nedenfor og modtag:

Eksklusive tilbud ● Inspiration til din næste ferie ● Nyheder før alle andre og meget mere


Tilmeld